Вегетарианството означава отхвърляне на храните от животински произход. Има обаче продукти, които са спорни. Сред тях е и сиренето. Може ли то да се включи във вегетарианското меню?
По принцип, съществуват различни видове вегетарианство. Едно от тях е лакто-ово-вегетарианството. Обикновено такива хора се отказват от животинско месо и субпродукти (вътрешности, карантии) - но ядат яйца, мед, млечни продукти. Презумпцията е, че не трябва да умират животни, за да ги използваме за храна.
Според лакто-вегетарианството, човек може да пие мляко и да яде млечни продукти но не и яйца. Обикновено мляко за лакто-вегетарианството се купува от крави, отглеждани в малки стопанства и ферми, защото се предполага, че животните, които доставят мляко за магазините, се отглеждат в недобри условия, отношението към тях е лошо и изпитват страдания.
При ово-вегетарианството е разрешено, освен растителни продукти, да се консумират яйца - без мляко и млечни продукти. Обикновено тук не става дума за етични съображения, а към тази мярка се прибягва поради непоносимост към лактоза.
Още: Какъв църковен празник е на 24 февруари - традиции и обичаи
Още: Какво е най-старото име на град Гоце Делчев?
Най-строгата форма на вегетарианството е веганството. Веганът може да яде само растителни храни, включително гъби и мед. Понякога медът се изключва от диетата, ако има съмнения, че пчелите са били подложени на жестоко отношение. Веганите не купуват изделия от естествена кожа, не носят кожени дрехи и обувки. Те имат силно развито чувство за състрадание към живите същества. Същността на веганството е в отсъствието на каквото и да е жестоко отношение към тях. Тук понякога се стига до фанатизъм, който, както всеки фанатизъм, води до психически отклонения.
За още любопитни и полезни статии - очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!
Още: Сирна седмица 2025 - традиции и обичаи
Още: В кой мъж са били влюбени Дора Габе и Елисавета Багряна
От какво се прави сиренето? Основният компонент на натуралното твърдо сирене е ензимът сирище (химозин), който се образува в сирищника – част от стомаха на преживните животни. За да се събере този ензим, телетата трябва да бъдат заклани в сравнително млада възраст. Ако продуктът е получен по този начин, тогава вегетарианците не трябва да ядат сирене, за да не използват продукт, получен след убийството на живи същества.
В интерес на истината, вече по този начин се получават само най-скъпите сортове сирена. Обикновените, които се намират в магазините, се приготвят от производителите чрез ферментация от специална закваска - млякото се подсирва, твърдата му част се отделя от суроватката. В продажба се намират и специални сортове вегетариански сирена, които се правят с полезни бактерии. Тези съставки не се считат за животински продукти, така че вегетарианците могат да ги ядат съвсем спокойно.
Какви са ползите от сиренето, получено чрез растителна закваска? Мнозина избират такъв продукт, защото не е източник на лош холестерол. За приготвянето му не е необходимо да се убиват телета и други животни. Подходящ е за хора, които не понасят храни с лактоза. Тези сирена имат по-ниска цена, тъй като производствените разходи са значително по-малки. Те не нарушават етичните принципи на хората, които се застъпват за животните, а самото сирене не губи своите полезни свойства.
Още: Великденски пости 2025: Кога започват, какво трябва и не трябва да се прави
Още: Месни заговезни 2025 г.: Последният пир преди поста – традиции и рецепти за празничната трапеза
Ето защо начинаещите вегетарианци се колебаят относно сиренето в своето меню – но, за да преодолеят съмненията си, е достатъчно да купуват сирена, получени чрез растителни закваски.